CL-Kako odrzati dijete zdravim - 1410x300

Kako dijete održati zdravim?

Početak škole i hladniji dani svake godine povećavaju rizik od raznih bolesti i potrebu za dodatnim jačanjem imunološkog sustava.

Svake godine u životu djeteta vrtićke ili školske dobi, kraj ljeta nužno asocira na povratak u školske klupe ili početak vrtića. Vezano uz to, svako dijete proživljava različite emocije i iskustva.

Uzbuđenje, nova lica, novi učitelji, novo gradivo, novo okruženje…. svako dijete drugačije reagira u tim okolnostima.

Kako djeca rastu, razvijaju se, postaju zreliji i proživljavaju nova iskustva u različitim situacijama, važno je da imaju podršku, u svakom aspektu. To podrazumijeva njihov fizički, mentalni i duhovni razvoj. Svi navedeni aspekti su međusobno povezani i isprepleteni.

Moramo imati na umu da su djetinjstvo i odrastanje vrlo osjetljivi periodi života. Djeca su mala ljudska biće u „procesu razvoja“. Mi odrasli moramo svakodnevno unositi dovoljno hrane i nutrijenata iz hrane da bismo mogli ispunjavati svakodnevne zadatke i odgovornosti. Djeci hrana i nutrijenti trebaju za obavljanje svakodnevnih obaveza, ali istovremeno i za rast i razvoj. Upravo je to razlog zašto djeca imaju povećanu potrebu za esencijalnim nutrijentima – vitaminima, mineralima, masnim kiselinama i aminokiselinama.

Na čisto fizičkoj razini prehrana i nutritivni režim kod novorođenčadi i djece glavni su čimbenici za zdravlje, snagu i fiziološku cjelovitost tijela, mozga i imunološkog sustava.

CL-Kako odrzati dijete zdravim-02

Kako djete održati zdravim ?

Povratak u školu i početak nove školske godine sa svim povezanim iskustvima i emocijama mogu za dijete ponekad biti vrlo stresni. Stres može oslabiti dječji organizam i učiniti ga podložnijim različitim bolestima.

Zajedno sa emocionalnim stresom, dolaskom jeseni i promjenom godišnjih doba povećava se i mogućnost infekcije raznim virusima (prehlade i gripe), dakle to je doba godine kada je izraženija potreba za dodatnim jačanjem imunološkog sustava.

Bitan je temelj

Osnova zdravog rasta i razvoja svakog djeteta ovisi prvenstveno o svakodnevnom unosu dovoljne količine esencijalnih nutrijenata (vitamina, minerala, masnih kiselina i aminokiselina).

Pojam „esencijalni nutrijenti“ definirala je prestižna američka Nacionalna akademija za znanost. Nakon višegodišnjeg istraživanja ustanovljeno je da su esencijalni nutrijenti neophodni za velik broj funkcija u tijelu, mozgu i imunološkom sustavu. Bez unosa istih u adekvatnoj količini može doći do narušavanja zdravlja djeteta.

Vitamini – 14 esencijalnih vitamina

Među 14 esencijalnih vitamina nalaze se primarno antioksidansi: vitamin C, vitamin E i vitamin A. Svi oni sudjeluju u funkcioniranju imunološkog sustava, pomažu u zaštiti organizma od zagađenja iz okoliša, neutralizirajući toksine i pomažući tijelu da sigurno eliminira štetne kemikalije, pesticide i metale.

Štiteći naš organizam od utjecaja „zagađivača“, antioksidansi pomažu smanjiti teret i opterećenost našeg imunološkog sustava i time mu omogućuju da bude učinkovitiji na drugim područjima.

Većina vitamina B kompleksa doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava što može biti značajno za učenje, pamćenje i suočavanje sa stresnim situacijama u svakodnevnom životu.

Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina i sudjeluje u stvaranju krvi.

Biotin sudjeluje u sintezi DNA i RNA i metabolizmu makronutrijenata. Zbog navedenog može utjecati na kosu, sluznice i kožu. Nedavno je na listu esencijalnih nutrijenata dodan i kolin koji je sastavni dio Acetilkolina – neurotransmitera koji regulira spavanje, pokretljivost mišića, učenje i pamćenje

( Mediline Plus, National Institute of Health 2006.)

Minerali – 21 esencijalni mineral

Postoji 21 esencijalni mineral. Stalno se spominje važnost kalcija za razvoj kostiju i zubi. Kao što je slučaj i sa vitaminima, niti jedan od minerala ne djeluje samostalno, već su oni međusobno povezani i djeluju jedni na druge, poput vrlo dobro usklađenog orkestra. Djelujući u sinergiji oni omogućuju djetetu rast i razvoj te osnažuju imunološki sustav. Sa tog gledišta razumljivo je da je za apsorpciju i djelovanje kalcija potreban magnezij, cink i vitamin D.

Natrij i kalij, druga dva vrlo bitna minerala, zajednički djeluju na izmjenu staničnih tvari, regulacijom pH vrijednosti i propusnosti stanične membrane.

Krom djeluje na regulaciju glukoze u krvi i metabolizam makronutrijenata.

Cink je još jedan bitan mineral koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Kao što je vitamin C najvažniji vitamin za podršku imunološkog sustava, tako je cink najvažniji mineral za tu istu funkciju.

CL-Kako odrzati dijete zdravim-03

Masne kiseline – dvije esencijalne masne kiseline

U uljima ribljeg ili biljnog porijekla nalaze se omega 3 i mega 6 masne kiseline, a među njima su dvije najvažnije koje su vrlo bitne za funkcioniranje mozga i imunološkog sustava, te za rast i razvoj.

60% ljudskog mozga sastoji se od masti i ulja. Od toga 60% formirano je od jedne esencijalne masne kiseline, a to je DHA (dokozaheksaenska kiselina). DHA se u velikoj koncentraciji nalazi i u ulju jetre bakalara. Jednostavnije rečeno, mozak treba omega 3 za razvoj i postizanje maksimalnog potencijala.

Ako znamo da se 90% mozga djeteta razvija do navršene sedme godine života, onda treba znati koliko je važno da dijete u tom razdoblju dobije dosta omega 3, čiji je najbolji izvor ulje jetre bakalara ili alternativno, laneno ulje. (Supplementation wit Omega 3 fatty acids, Pediatrics,2003 Jan 111(1)39-44)

Dodatna potpora imunološkom sustavu

Za dodatnu potporu imunološkom sustavu kod početka školske godine na vrhu liste dodataka prehrani koji se preporučuju je svakako vitamin C.

Niti jedan drugi nutrijent nije toliko temeljito istražen po pitanju djelovanja na imunološki sustav (Immune -enhacing role of Vitamin C and effect on clinical conditions, Ann Nutr Metab 2006;50121:85-94)

Svakako se preporučuje dodatni unos vitamina C u periodu početka školske godine.

Ako je dijete osjetljivije i treba mu dodatno ojačati imunološki sustav jedna od opcija je kolostrum. Kolostrum luče mliječne žlijezde sisavaca prvih 36 sati nakon poroda, pa je prva hrana koju novorođeno dijete dobiva dojenjem. Kolostrum je vrlo važan za jačanje i regulaciju još nerazvijenog imunološkog sustava i reguliranje imunološke funkcije. Sadrži važne imuno pepetide, kofaktore te hormone rasta za početak i podršku razvoja imunološkog sustava. (J.Longevity, Immunesystem breakthrough; Colostrum, 1998.4121)

Zaključak

Povratak u školu, i djeci i roditeljima, vrlo je stresan.

CL-Kako odrzati dijete zdravim-04

Važno je naglasiti ulogu esencijalnih nutrijenata za očuvanje zdravlja i održavanje imunološkog sustava. Naziv esencijalni nutrijenti nije proizvoljan, već je nastao nakon dugogodišnjeg rada i istraživanja koji su provedeni na prestižnoj američkoj Nacionalnoj akademiji za znanost.

Djetinjstvo je period razvoja i odrastanja, a esencijalni nutrijenti imaju važnu ulogu u tom životnom procesu. Usudim se reći da je njihova uloga u tom periodu važnija nego u bilo kojem drugom periodu života. Na samoj fiziološkoj razini, esencijalni nutrijenti su temeljni gradivni elementi svake stanice.

Informacije i sugestije koje su ovdje navedene rezultat su mog 15 godišnjeg rada sa djecom u klinici. Ako se koriste pravilno i prema preporuci stručne osobe, rezultati će biti vidljivi.

Childlife Newsletter

Objavljeno 2008 godine. Sva prava su zadržana. Reproduciranje sadržaja ili dijela sadržaja bez posebne dozvole je zabranjeno.

Urednik: dr.Murray C.Clarke, D.Hom, C.T. Hom L.Ac.

Naše temeljne vrijednosti

CL-Kvaliteta
CL-Integitet
CL-Efikasnost

“Samo zdravo jesti i piti puno čiste vode nije dovoljno u današnjem svijetu. ChildLife Essentials® nudi sve važne vitamine, minerale i antioksidanse… kako bi djeci pružili dodatnu podršku i zaštitu koja je potrebna njihovom umu i imunološkom sustavu u razvoju.”

 ~ Dr. Murray Clarke

Copyright @ childlife.hr | Sva prava pridržana