CL-dr_Clarke-okvir-180x180

Što toliko utječe na našu djecu da su ona danas više sklona infekcijama, alergijama, astmi, ali i emocionalnoj i mentalnoj neravnoteži?

Za početak, moramo shvatiti da su djeca danas svakodnevno izložena velikim naporima. Kako bi se mogli suočiti sa svakodnevnim životnim izazovima i izazovima okoline, treba im energija tj., hranjive tvari – nutrijenti. Istovremeno treba im energija i te iste hranjive tvari za rast. Njihov organizam je neprestano u fazi rasta jer se razvija fizički, mentalno i emocionalno kao ljudska bića.

Ako gledamo iz te perspektive, shvatiti ćemo važnost unosa svih hranjivih tvari u razvojnim fazama djeteta. Tu govorimo o makronutrijentima (šećeri, bjelančevine, masti), ali i mikronutrijentima (vitamini, minerali, aminokiseline i esencijalne masne kiseline). Sve su to „sirovine“ koja se koristi za pravilan razvoj kostiju, mišića, organa, imunološkog sustava, neurona i mozga. Tijelo i mozak koji se razvijaju u djetinjstvu i adolescenciji postaju temelj daljnjeg života. Problem nastaje kada hrana koja se unosi ne sadrži dovoljnu količinu ovih esencijalnih tvari, mikronutrijenata.